De geboorte van de Snapback cap

De geboorte van de Snapback cap | HotSnapbacks

Je hebt vast al eens iemand rond zien lopen met een snapback cap of bent zelf groot fan. Voor veel liefhebbers van de street-  en urban scene is de snapback pet een echt icoon. De snapback cap staat voor hiphop en jeugd fashion in verschillende steden wereldwijd. Maar oorspronkelijk komt de snapback niet uit deze hoek. Wist je namelijk dat de snapback pet voor heren een hele lange geschiedenis kent? We vertellen je er graag meer over!

 

Wat is een snapback cap?

Laten we beginnen met uitleggen wat een snapback pet nou precies is. De naam snapback is te herleiden naar de manier waarop de pet sluit aan de achterkant. ‘Snap’ staat voor het kliksysteem waarmee je de pet sluit en aan kunt passen naar de gewenste maat. ‘Back’ verwijst vanzelfsprekend naar de achterkant van de cap waar de sluiting zich bevindt. Juist deze sluiting is wat de snapback zo onderscheidend maakt van andere petten. Het is namelijk het enige model dat je naar een gewenste grootte af kunt stellen. Zo is hij geschikt voor iedereen en ben je niet afhankelijk van specifieke maten zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij fitted caps.

Close-up van snapback cap sluiting

Een andere typisch onderdeel van de snapback cap is de vlakke klep die je zowel naar voren als naar achter kunt dragen. Bij de meeste caps en petten zijn deze kleppen voorgevormd en gebogen. Dit is bij de snapback pet streng verboden. De klep is recht en mag absoluut niet gebogen worden. De klep moet tijdens het dragen altijd vlak blijven. Tot slot kun je een echte snapback ook altijd herkennen aan de sticker die op de klep geplakt is. Dit is de officiële Merchandise Essentials sticker. Dit is in feite een label van echtheid, maar ook een kwaliteitszegel en een handtekening van de fabrikant. Dit is ook meteen de reden waarom je de sticker absoluut niet mag verwijderen.

 Snapback Cap - CTHULHU met sticker

De snapback cap als symbool voor American Spirit

Petten worden al eeuwen door de mens gedragen, oorspronkelijk vooral voor boeren en arbeiders. Het ging toen der tijd nog om wat kleinere petten met een smalle klep die vaak beschermde tegen de zon of onderdeel waren van een uniform. Engelse boeren herkende je bijvoorbeeld altijd door de karakteristieke geruite pet. Nederlandse boeren gaven de voorkeur aan een simpele zwarte pet die aansloot op de traditionele boeren kledij. Dit sluit natuurlijk helemaal aan bij het Nederlandse principe: ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Petten werden toen der tijd nog gemaakt uit een groot stuk stof en niet uit meerdere panelen.

Het iconische hoofddeksel dat we nu kennen als snapback pet werd voor het eerst geïntroduceerd en groot gemaakt in de honkbalsport. Om specifiek te zijn in 1849 door het New Yorkse honkbalteam de Brooklyn Excelsiors. Deze caps bestonden niet langer meer uit een stuk stof, maar uit 5 tot 6 panelen waardoor ze goed aansloten op het hoofd en tijdens het bewegen niet snel van het hoofd af vielen. Ondanks deze panelen waren de snapback caps van toen nog niet erg stevig. Pas vanaf 1940, toen er latexrubber werd toegevoegd aan de binnenkant van de cap, ontstond er een steviger en duurzamer model. Vanaf dat moment kregen ze steeds meer en meer het model zoals we dat nu van de snapback pet voor heren kennen.

Honkballer met pet alfabetische letters

Topsporters droegen voornamelijk petten om gemakkelijk kenbaar te maken van welk team ze onderdeel waren. Om dit nog verder uit te dragen werden logo’s, mascotte of soms zelfs de club initialen toegevoegd aan de voorkant van de pet. Daarnaast werd het toevoegen van de clubkleuren aan de petten ook steeds populairder. De trend werd al snel overgenomen door andere takken van sport, waardoor binnen de kortste keren ook ijshockey, American football- en basketbalteams gebruik gingen maken van de snapback. Hierdoor werd de snapback pet automatisch een symbool voor sportiviteit en American Spirit.

 

De snapback & hip hop cultuur

In de jaren 90 maakte de snapback zijn opkomst in de hiphop en urban scene. Ook toen werden de snapbacks gebruikt om aan te geven van welke groep je deel uitmaakte. Denk bijvoorbeeld aan de muziekgroepen N.W.A EN Mobb Deep. N.W.A is een rapgroep uit een voorstad van Los Angeles: Compton. Zij droegen dus veelal snapbacks om deze regio te vertegenwoordigen. De loyaliteit van rapgroep Mobb Deep lag bij de oostkust. Hen zag je regelmatig met snapbacks waarop Brooklyn en Queens geborduurd waren.

Snapback cap - Brooklyn met 3D-puff borduursel

Ook binnen de reguliere popcultuur was de snapback een echte hit. Zo rockte onder andere Will Smith een snapback pet in zijn hit serie ‘Fresh Prince of Bel-Air’ een snapback. Hij liet zijn snapback pet zelfs op maat maken in de kleuren van zijn rol als Prince of Bel-Air.  Rond 2000 nam de populariteit van de snapback echter af. Toen der tijd waren fitted caps namelijk in de mode: petten met een vaste maat. Fitted caps hebben geen verstelbare achterkant en zijn daarom niet op maat af te stellen. Aan de populariteit van deze petten kwam echter ook snel een einde.


De snapback cap nu

In 2012 maakte de snapback pet een echte comeback en was hij plots terug van weg geweest. De comeback toen hebben we te danken aan muziek, met name de rap scene. Zij veranderde de snapback binnen de kortste keren in een heus straat symbool. Artiesten zoals Chris Brown en Tyga zorgde ervoor dat de snapback cap weer helemaal terug in stijl was. Ze maakte er zelfs een nummer over: ‘Snapback Back’. Maar ook grote namen zoals Tupac Shakur, Ice Cube en Dr. Dre zag je steeds vaker verschijnen met authentieke snapbacks in zowel videoclips als liveoptredens.

Alhoewel de snapback van groot belang is in de hiphop en urban scene, dankt hij zijn oorsprong nog steeds aan US Baseball. Door de populariteit van snapbacks bij sporters en teams werden de caps ook als maar gewilder bij sport fans die zichzelf associeerde met een specifieke club. Daarnaast zijn er door de jaren heen ook steeds merken die door middel van de snapback zichzelf kenbaar willen maken. Denk bijvoorbeeld aan fictieve helden zoals Iron man, Captain America of Mickey Mouse. Voor elke (sport)held of idool is er wel een snapback te vinden. Geen fan van een specifiek merk of idool? Ga dan voor een snapback met een specifieke of krachtige boodschap. De hoge voorkant van de cap leent zich namelijk perfect voor quotes en statement zinnen. Menig zanger of rapper maakt hier ook tijdens liveoptredens gebruik van. Het maakt in feite dus niet uit wat je stijl dan is. Er is namelijk altijd wel een snapback voor jou.

Snapback cap - I hate mondays 

Heren caps kopen

Ben jij er klaar voor om je stijl naar een hoger niveau te trekken? Dan ben je bij hotsnapbacks.com aan het juiste adres. Vind de cap die perfect bij jou en jouw stijl past, en laat de wereld zien waar je voor staat. We zijn er voor mensen die zichzelf alsmaar willen ontwikkelen en die er elke dag naar streven om de beste versie van zichzelf te worden. We brengen elke week nieuwe ontwerpen uit die perfect aansluiten op verschillende stijlen. Het maakt daarin niet uit of je opzoek bent naar een snapback pet of trucker pet. Hotsnapback.com heeft dé cap voor jou!

Laat een bericht achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.